“Op 31 december lijkt het of jongeren denken dat ze alles mogen doen”
Als brandweer staan wij midden in de samenleving. Daarom zoeken we verbinding met organisaties die actief zijn in de wijk. In het Haagse stadsdeel Laak werkt kazerne Laak samen met stichting de Jonge Ooievaar. Jongerenwerker bij deze stichting Ayet Suudioglu, blikt met brandweerman Fahd Afif vooruit naar oudejaarsnacht. Samen vertellen ze hoe zij jongeren in de wijk ondersteunen.
Voor Ayet is oudejaarsnacht de drukste nacht van het jaar. “Het wordt vast weer heftig. Ik hoop altijd dat het hard regent.” Samen met zijn collega’s en een aantal vrijwilligers houden ze in stadsdeel Laak een groep van zo’n tachtig jongeren in de gaten. “Veel van deze jongeren laten het hele jaar door goed gedrag zien. Behalve op 31 december. Het lijkt soms of ze het idee hebben dat ze dan alles mogen doen. Eén fout op die dag kan echter grote gevolgen hebben.” Ook Fahd verwacht een drukke oudejaarsnacht. Sinds een paar maanden zit hij in de D-ploeg op kazerne Laak. Fahd: “Ik heb dit jaar voor het eerst dienst tijdens oudejaarsnacht. Daar hangt een bepaalde spanning omheen.”
In het buurthuis op de Laakweg worden op oudejaarsavond activiteiten georganiseerd. Ayet: “Rond 23:00 uur spelen we bingo. Daarmee proberen we de jongeren zo lang mogelijk binnen te houden. Er komt een moment dat ze naar buiten willen. Dan beginnen de moeilijkste uren. We moeten dan echt ons best doen om te voorkomen dat de jongeren verkeerde dingen doen.”
Jongeren zijn erg beïnvloedbaar
Stichting de Jonge Ooievaar organiseert het hele jaar activiteiten. Jongerenwerkers bouwen daarmee een band op met de jongeren en proberen ze weerbaar te maken. Tegelijk onderhouden de jongerenwerkers contact met wijkagenten en de gemeente. “Ons werk heeft een positief effect”, vertelt Ayet. “Sinds wij dit organiseren, verlopen de jaarwisselingen beter. We merken dat er veel minder schade in de wijk is.”
Jongeren zij erg beïnvloedbaar. Dat maakt het werk voor Fahd lastig. De verhalen over oudejaarsnacht zijn herkenbaar voor hem. Hij groeide op in een wijk waar het ook niet altijd rustig was tijdens de jaarwisseling. “Ik was toen niet de makkelijkste jongen. Ook ik had mijn streken. Op een goed moment heb ik die achter me gelaten.” Fahd maakte zijn school af en ging aan het werk. Een situatie die voor iedereen binnen handbereik ligt. “Je moet het wel willen. En als je merkt dat mensen slechte invloed op je hebben, laat ze dan. Dat wil ik jongeren graag meegeven.”
Rolmodellen
Twee jaar geleden kwam stichting de Jonge Ooievaar in contact met de brandweer. De afspraak om voorlichting te komen geven over veiligheid tijdens de jaarwisseling, was snel gemaakt. Mohamed Bohaloua was toen manschap op kazerne Oosterheem. Hij raakte tijdens de voorlichting de juiste snaar. Ayet herinnert het zich nog goed: “Hij had de vingers van de jongeren met tape aan elkaar geplakt. In eerste instantie reageerden ze daar lacherig op. Toen vroeg hij wat ze later wilden worden. Eén jongen wilde advocaat worden. Mohamed had een wetboek meegenomen en gaf het aan hem om het open te slaan. Dat ging natuurlijk niet en Mohamed zei: ‘Hoe wil jij advocaat worden als jij je niet gedraagt tijdens de jaarwisseling?’ Ineens snapten ze allemaal dat de tape om die vingers symbool stond voor een vuurwerkongeluk. Daar waren ze wel even stil van.”
Fahd staat in de startblokken om dit jaar voorlichting te geven in het buurthuis. En in het nieuwe jaar organiseert hij een rondleiding op de kazerne voor de jongeren. Fahd weet dat rolmodellen voor deze groep belangrijk zijn. Daarom zet hij zich vol energie voor de jongeren in: “Elke jongere die ik positief kan beïnvloeden, maakt het de inspanning meer dan waard.”